Een beetje geschiedenis

Calvignac, een dorp met geweldig uitzicht over de rivier de Lot. Het dorp is gebouwd op een rots in een lus van de rivier, de rots van “La Baume”. In het verleden was Calvignac door zijn ligging een ideale plaats om de omgeving te overzien en was het dan ook een versterkte vesting. Enkele overblijfselen hiervan zijn bewaard gebleven.
In de middeleeuwen ontwikkelde Calvignac zich als een van de vestingen van de Quercy, een vroegere provincie in het Zuidwesten van Frankrijk (tegenwoordig het gebied in het zuiden van de Lot en het noorden van de Tarn et Garonne). De wallen van het vroegere kasteel van Calvignac beschermden het dorp tegen elke agressie. Uit deze periode zijn in het dorp een versterkte poort en sommige boogpoorten bewaard gebleven.

Het dorp is gelegen in het hart van het “Parc Régional du Causses du Quercy” en preciezer op de “Causses de Limogne”: een landelijke, agrarische omgeving. Kenmerkend voor de streek is het steen dat je hier overal tegenkomt. De natuurstenen muurtjes die door de Causses lopen als een kleine Chinese muur, de meren die in het rotssteen zijn gevormd, de stenen herdershutten en de gehuchten met nog aanwezige oude wasplaatsen en historische boerderijen.

Een dominante plaats in het dorp wordt ingenomen door de kerk “Saint Etienne”. Enkele nog aanwezige onderdelen van de kerk gaan terug tot het jaar 1000. Vrijwel naast de kerk gelegen ligt Mas du Rocher, een aantal gebouwen waaronder de tot woonhuis omgebouwde oude stallen (terug te voeren tot het jaar 1865, maar waarschijnlijk nog ouder), de “pigeonnier” een oude duiventoren waarin een extra woonunit is gecreëerd en de oude broodoven van het dorp omgetoverd tot moderne keuken.